Колко струва да караш електрически велосипед?

Колко всъщност струва да караш електрически велосипед? Добра инвестиция или просто скъпо колело? За да отговорим на тези въпроси трябва да изясним каква е разликата между обикновено колело и е-байк, каква поддръжка изисква и какво ти е необходимо, за да управялваш електрическо колело.

Не можем да коментираме масово цените на всички производители и дистрибутори на електрически велосипеди, но нашите в Eljoy са на цени от 2 хил. лв., като могат да достигнат и около 15 хил., в зависимост от конфигурацията. Добрите обикновени шосейни или планински колела започват от около 800 лв. и могат да достигнат до 5 хил., че понякога и повече, като тези от 800 лв. са с нисък клас оборудване. Така, да видим сега какво се включа в разликата, в полза на електрическите велосипеди. Ами най-общо казано – всичко, което прави велосипеда електрически, прави и разликата в цените. Батерията е около една трета от стойността, като още толкова струват електрониката и моторът. Цената на някои от велосипедите ни е съпоставима със стойността на добър мобилен телефон и все повече хора са склонни да я платят, след като чуят колко харчи колелото.

А именно – под 20 стотинки на 100 километра. При такъв разход инвестицията изглежда оправдана, като се има предвид, че за разлика от моторите и скутерите, е-байкът лесно може да се прибере и да се пази вкъщи. За управлението му не се изисква шофьорска книжка, няма нужда от Гражданска отговорност, годишен технически преглед и данъци, както е за скутерите и моторите. 

Разходите, които ще направиш за покупката на електрическото колело, ще са малко повече в сравнение с тези, които би направил за едно нормално такова. Еднократно. След това разходите за подмяна на механичната част на колелото няма да се повишат. Естествено и при електрическите велосипеди може да възникне необходимост да се похарчи някой лев за ремонт, или след известно време за закупуване на нова батерия (тъй като батериите си имат определен живот). Въпреки това, всяко пътуване, за което излизаш навън с с колелото, оставяйки колата си в гаража, означава спестени пари за гориво, които можеш да запазиш или изхарчиш за каквото си поискаш дори веднага, без да слизаш от велосипеда. Да не говорим и за допълнителните разходи за „Синя зона”, които също си спестяващ, ако караш е-байк.

Е, не сме го смятали до стотинка, но след тези факти няма как да не се съгласиш, че да си купиш електрически велосипед е инвестиция, а не харч. Ако ти се струва твърде голяма инвестиция за плащане наведнъж, ние сме го измислили:

  • С UniCredit Consumer Financing можеш да си вземеш електрическо колело  за 99 лева на месец за период от 2 години
  • С кредит към TBI Bank пък можеш да закупиш е-байк с 0% лихва и 0% ГПР за 3, 4 или 6 месеца, плащайки 396.67 лв. на месец

Ще се радваме да отговорим на всеки допълнителен въпрос, който имаш за е-байковете, а още повече ще се радваме да ти покажем няколко модела на живо и лично да ги изпробваш! Оглеждай се за нашите тест драйв възможности и ела да откриеш едно страхотно ново преживяване с електрическите велосипеди на Eljoy!


  • Дата на публикуване : 2018-04-27