Първи е-байк? Вижте какво е важно да знаете!

Когато си купуваш хляб в магазина, искаш да знаеш дали е пресен. Когато си купуваш бира, искаш да знаеш дали е студена. Все важни неща, за да можеш да се насладиш максимално на консумацията им. Когато си купуваш обаче по-скъпи и сложни продукти като часовник, телефон, телевизор или кола например, искаш да получиш доста повече информация, технически характеристики и параметри, основно за да оправдаеш разхода, който правиш за придобиването на тези продукти. Затова ти даваме наготово всичко, което трябва да знаеш преди да вземеш първия си е-байк, от А до Я:

Какво прави един велосипед  „електрически“?

Един е-байк има най-често три електрически компонента - електрически мотор, батерия и контролер. Тези елементи сформират електрическа система, която може да ти помага в случаите, в които имаш нужда. Тогава просто натискаш копчето и електричството прави своята магия. Когато караш едно модерно електрическо колело, не мислиш за настройки и регулиране,  а просто се кефиш на макс.

До каква скорост достигат електрическите велосипеди?

Електрическата система подпомага достигането на 25 км/ч. Винаги можеш да се движиш и по-бързо, но след 25 км/ч електрическият мотор не помага. За този тип велосипеди не трябва регистрация. На пазара се срещат и електрически велосипеди, които помагат до 45 км/ч, но за тях  вече трябва регистрационен номер на велосипеда.

Какво разстояние мога да измина с едно зареждане на батерията?

Факторите, които оказват влияние върху това са - вида на батерията и нейния капацитет, мощността на мотора, интензитета на въртене на педалите, теглото на велосипедиста и профила на пътя. На кратко можем да ти кажем, че при смесен терен можеш да изминеш около  120 км с подпомагане.

Колко цикъла на зареждане е живота на литиево-йонната батерия ?

При добрите батерии от 700 до 1000 цикъла без осезаема загуба на капацитет.

За колко време се зарежда батерията ?

При добрите батерии това отнема от 2 до 4 часа.

Как се зарежда батерията – докато карам или на ток?

Батерията не се зарежда докато караш, защото в този случай се губи целия смисъл. Това значи моторът да действа като генератор на ток, а колелото ще трябва да преодолява съпротивлението му. Батериите се зареждат на ток, като това може да се случва както на самия велосипед, така и отделно от него.

Водоустойчиви ли са електрическите компоненти?

Кратко и точно –да.

Нужни ли са някакви специални настройки?

В Eljoy ти даваме е-байка готов за каране. Както се казва по авто-обявите – „Сядаш и караш!“, само че тук е вярно.

Трудно ли се поддържа е-байка?

Електрическите велосипеди се поддържат като обикновените. Няма нужда от допълнителни консумативи като при мотопедите, например. Просто зареждайте батерията и се радвайте на леко и супер приятно придвижване.

По-малко ли спортуват колоездачите на електрически велосипеди?

За нещастие на хейтърите – не. Повечето хора, които карат електрически велосипед, споделят, че по-често карат колелото си, следвайки по-дълги маршрути и че яздят за по-дълги периоди от време. Различните природни препятствия като изкачвания, пресечени местности, дълги дистанции,а и формата на самия колоездач не са пречка при електрическия велосипед. Той може да ти гарантира супер тренировка, докато се забавляваш!

Ако има нещо допълнително, което искаш да попиташ, преди да вземеш своя първи е-байк, можеш да се свържеш с нас по всяко време. А за да се убедиш колко е яко да караш електрически велосипед, следи за възможностите за тест драйв и ела да опиташ на място!


  • Дата на публикуване : 2018-04-27

Тагове :