7 причини да си вземеш е-байк

Електрическите велосипеди придобиват сериозна популярност последните 2 години и се превръщат в предпочитан транспорт за града и в средство за развлечние сред природата във все повече европейски градове. Радваме се на подобна тенденция и у нас, но все още срещаме хора, които не са достатъчно информирани за ползите, които е-байка носи, и същите тези хора предпочитат да продължат да си карат „Балканчето“ или обикновеното колело, в което разбира се няма нищо лошо.

Ние от Eljoy искаме да разпространим повече информация, включително и до тези хора, за да знае всеки човек в България, защо да си вземеш е-байк не е просто покупка на колело с моторче, а инвестиция в хибридно средство за придвижване във всякакви условия, носещо комфорта и сигурността, която всяка напреднала техническа разработка в наши дни носи.

Селектирали сме 7-те топ причини, които ще ти помогнат да погледнеш на е-байковете като на точно такава инвестиция:

1. Свобода на избора

Да въртиш или да не въртиш – това е въпросът! Можеш да изключиш електрическото подпомагане по всяко време, според желанието ти или целта, с която излизаш да караш своя е-байк. И затова си има копче, яко нали? Представи си – тръгваш за офиса с изгладената ризка, включваш на пета и караш с 25км/ч, избягвайки всички задръствания. Не се задъхваш, не се изпотяваш даже, пристигаш свеж и усмихнат! След работа, вадиш от раничката си шортите и караш, без да включваш  подпомагането, или на първа само по баирите, примерно и хоп – фитнеса е организиран!

2. По-евтино е

Едва ли е нужно да изброяваме предимствата на електрическите велосипеди спрямо автомобилите, свързани с финансите… Гориво, паркинг, такси, данъци, тук-там някоя глобичка… Все пак за пълнота на изложението – разходите за зареждане на батерията на електрическия велосипед са около 20 ст. за 100 изминати километра.

3. Полезно е за всички

Повече велосипеди = по-малко автомобили по-добра околна среда… По тази тема могат да се изпишат тонове. За любителите на статистиката, предлагаме едно холандско проучване, демонстриращо градските ползи, ако увеличим само с 10% употребата на велосипеди:

·         с 1% би намалял броят на сериозно пострадалите при катастрофи

·         с 2% би намаляло нивото на шума

·         с 3% биха намалели отделяните въглеродни емисии

·         с 6% биха намалели емисиите на фини частици и азотни оксиди

·          с 15% ще се намали загубата на време в Трафик

·         с 20% по-лесно ще се намират свободни места за паркиране

4. За повече удоволствие

Трябва да пробваш поне веднъж! Въртиш лекичко, а се придвижваш адски бързо. И те уверяваме, че няма да спреш да се усмихваш… Особено при стръмни изкачвания. Също както с планинските електрически велосипеди – качваш баира с песен, за да се насладиш максимално на шеметното спускане! А в града – не търсиш паркоместа, не чакаш в задръствания, стигаш навреме и навсякъде, без никакви усилия.

5. За повече време сред природата

Самото притежание на електрически велосипед те предизвиква да го използваш възможно най-често. Освен заради удоволствието от карането, за това спомага и инвестицията, която правиш – трябва да оправдаеш разхода,  все пак! Как ти се струва това, че според статистиката хората с електрически велосипеди ги използват два пъти по-често от хората с обикновените велосипеди, и съответно изминават поне два пъти по-дълги дистанции. Ами, логично е! С едно зареждане можеш да караш около 100 километра – зависи от мощността на батерията и степента на подпомагане, което използвашС е-байка дългите разстояния или трудният маршрут отпадат като притеснения – директно тръгваш към село, или до близката гора, хълм, езеро, манастир, всякаква друга природна или историческа забележителност… Ако си в група е още по-приятно – гаранция, че няма да има мърморещи или изоставащи!

6. За по-ветровитите дни

Природата ни подлага на редица предизвикателства всеки ден, а когато си на колелото, след дъжда и снега, третото най-неприятно, и също така много опасно явление, е вятърът. Да имаш подпомагащ мотор на колелото си в такива случаи е от огромна помощ. Когато духа откъм гърба ти - всичко е окей, понякога е дори приятно, но ако поривите на ватъра идват странично или срещу теб, това вече може да развали цялото удоволствие от карането, да не споменаваме колко трудно и опасно става управлението на велосипеда. Благодарение на електрическия мотор, мощността се увеличава, и това дава предимство на е-байковете пред обикновените колелета в случаите, когато трябва да се бориш със страничен или насрещен вятър.

7. За по-здравословен живот

Сред веломанияците съществува едно предубеждение - „електрическият велосипед е за мързеливци“. Първо, с електрическия велосипед пак се въртят педалите и то със същият натиск, но придвижването става доста по-бързо. Второ, някакво упражнение е много по-добро от никакво. Трето, както споменахме по-горе, електрическите велосипеди се използват много по-често, за по-дълго време и разстояния. Четвърто, винаги може да се изключи електромотора и да си направиш една добра тренировка, когато пожелаеш. Пето, по-често си навън, а не в колата или апартамента. А знаеш ли, че вече има и фитнес инструктори с програми за колоездачи на електрически велосипеди?

Ако все още се чудиш защо ти е нужен електрически велосипед - полезно е за теб, полезно е за всички! А ако вече искаш да опиташ какво е усешането да караш е-байк – следи за нашите тест драйв възможности!


  • Дата на публикуване : 2018-04-25

Тагове :